Teleurstellend weekend voor Loran Faber in Aragon

Teleurstellend weekend voor Loran Faber in Aragon

Loran Faber heeft tijdens het laatste Red Bull MotoGP Rookies Cup weekend niet de gewenste resultaten weten te scoren. De jonge coureur uit Staphorst kreeg vanaf de eerste vrije training op vrijdag tot aan de tweede wedstrijd op zondag te maken met tegenslag.

Vol goede moed begon Loran Faber vrijdag aan het finale weekend van zijn eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup seizoen op het Spaanse Motorland Aragon Circuit. Na de afgelopen wedstrijden al te kampen te hebben gehad met een moeilijk bestuurbare KTM machine besloot de organisatie de 14 jarige Staphorster tijdens het afsluitende raceweekend te voorzien van een andere machine.
Vrijdag tijdens de eerste vrije training was de baan nat waardoor deze nieuwe machine niet getest kon worden zoals vooraf gehoopt. Met een 21e rondetijd kon Faber dan ook zeker niet tevreden zijn. Later op de dag waren de omstandigheden beter en kon er tijdens een droge tweede vrije training de 17e tijd op de klok worden gezet. Geheel tevreden was de dit seizoen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup coureur zeker nog niet maar het ging de goede kant op.
Aan het einde van de dag tijdens de kwalificatie wist Faber vervolgens wel een flinke hap van zijn tot dan toe eigen snelste rondetijd af te halen, echter meer dan een 21e rondetijd en startplaats zat er niet in. Niet tevreden is misschien wel iets te zacht uitgedrukt, want na afloop bij binnenkomst was aan de gezichtsuitdrukking van de Staphorster duidelijk te zien dat hij baalde, heel erg baalde; ‘Het gaat gewoon niet, ik kan geen ronde rijden zoals ik wil. Ik snap er niets meer van.” waren zijn duidelijke woorden.

In goed overleg met de Red Bull MotoGP Rookies Cup monteurs werd er vervolgens besloten de afstelling van de KTM compleet te veranderen. Zo gezegd, zo gedaan en er werd dan ook vol vertrouwen uitgekeken naar de eerste op zaterdag te verrijden race.
Direct na de start van deze eerste wedstrijd werd al duidelijk dat deze verandering niet de juiste uitwerking had. Met rondetijden die ver beneden zijn eigen niveau waren worstelde Faber zich naar het einde van de race, een race waarin hij als negentiende werd afgevlagd.
Opnieuw werd er druk overleg gevoerd met de monteurs en werd er besloten om terug te keren naar de afstelling van de eerste dag. Terwijl de Spaanse zon zondagmiddag voor aanzienlijk hogere temperaturen zorgde gingen de lichten om 15:30 uur op groen voor de tweede en allerlaatste wedstrijd van het seizoen.
Ook in deze wedstrijd kon Faber echter geen potten breken en moest hij lijdzaam toezien hoe de rest van het veld ronde na ronde meer afstand nam. Uiteindelijk werd de 20e plaats zijn deel. Een weekend om snel te vergeten, een dramatisch weekend dat misschien wel op het allerberoerdste moment van het jaar kwam.

Zondag aan het einde van de middag werden alle Red Bull MotoGP Rookies Cup coureurs namelijk bij elkaar geroepen en kreeg men van de organisatie de plannen en keuzes te horen voor het komende seizoen. Voor maar liefst 12 van de 24 jonge talenten is er komend seizoen geen plaats meer. Gelukkig en tot grote opluchting bleek Faber geen deel uit te maken van deze groep, maar de organisatie besloot wel dat het geen vanzelfsprekendheid is dat de jonge Staphorster komend seizoen in aanmerking komt voor een tweede jaar. Faber, wiens plaats in eerste instantie eigenlijk helemaal niet ter discussie stond, kreeg namelijk te horen dat hij op de voorlopige wachtlijst is geplaatst en dat men nog iets meer bedenktijd nodig heeft voor het geven van groen licht voor een tweede seizoen.

Natuurlijk was het Loran tijdens dit seizoen al gebleken dat hij in een mooie, maar keiharde wereld terecht was gekomen waarin de resultaten tellen en waar iedereen op je let. Dit is echter ook de reden dat deze leerschool al zovele jaren bestaat en al zoveel talent heeft doen doorstromen naar de diverse categorieen van de motorsport. Misschien moest hij, als jongste van het hele veld, wel het meeste wennen aan de omstandigheden en heeft dit enkele goede resultaten gekost dit seizoen. Helaas kunnen we deze nieuwsbrief dus niet afsluiten met een positief bericht dat Loran in 2018 wederom een Red Bull Rookie zal zijn maar moet hij nu even in de wachtkamer plaatsnemen totdat er wellicht toch groen licht komt. We houden u vanzelfsprekend op de hoogte.

Foto: racesport.nl