Een uniek project binnen de Nederlandse wegrace!

Dutch Racing Academy is een uniek project binnen de Nederlandse wegrace. De Dutch Racing Academy is een overkoepelende stichting die de krachten en mogelijkheden van drie Nederlandse organisaties gaat bundelen en versterken waardoor de wegracesport een extra impuls krijgt en in de basis breder wordt. Het doel van de Dutch Racing Academy is om Nederlandse wegracetalenten op te leiden en te voorzien in een lifetime begeleidingstraject.

In de Nederlandse wegrace ontbrak een gezamenlijke gestructureerde werkwijze, waarbij jonge talenten volledige begeleiding krijgen zowel tijdens als buiten de raceweekenden. Vanuit de hele wereld worden er, onder andere door MotoGP en World Superbike organisator DORNA, projecten opgestart zoals de Asia Talent Cup, European Talent Cup en de VR46 Academy om talenten al van jongs af aan te begeleiden richting het wereldkampioenschap. De Dutch Racing Academy biedt een dergelijk begeleidingstraject voor de Nederlandse rijders.

Om dit te bewerkstelligen hebben een aantal ervaren mensen uit de motorsport de handen ineen geslagen, met als initiatiefnemers Hans van den Oever van het Dutch Racing Team en Henk Schotman van RACE-KIDS.

Stichting RACE-KIDS verzorgd al ruim 5 jaar de aanwas en basisopleiding voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Daar worden basisvaardigheden aangeleerd zodat ze kunnen doorstromen naar jeugdcompetities.

Het Dutch Racing Team biedt rijders al ruim tien jaar een podium om de laatste stap te maken naar het wereldkampioenschap. Michael van der Mark en Bo Bendsneyder zijn daar prachtige voorbeelden van. Om in toekomst de instroom te verbeteren en de doorstroom te optimaliseren is samenwerking met andere partijen nodig en dat zal in de Dutch Racing Academy zijn vorm krijgen.

Als nieuw en gemist tussen-traject zal Stichting MaRoCi dienst doen en rijders onder haar hoede nemen die met extra aandacht en trainingen zich tot potentieel hoogwaardige coureurs kunnen ontwikkelen. Daarmee wordt het instroomniveau voor het Dutch Racing Team aantoonbaar hoger.

Het zal op basis van selectie criteria enkele talenten een structurele en professionele begeleiding aanbieden. Daarbij worden vele facetten in en rond de motorsport betrokken. Voor het seizoen 2019 zal hiervoor een selectie-evenement gaan plaatsvinden eind 2018. In 2018 start de Dutch Racing Academy met de uitwerking van het plan door met een beperkt aantal rijders een uitgekiend trainingsprogramma te doorlopen zowel op als naast het circuit. Door deze intensieve begeleiding kan het niveau van de rijders in korte tijd omhoog gaan, zodat zij in één tot twee seizoenen de aansluiting kunnen vinden met het EK of WK niveau.