26e plaats voor Loran Faber in Aragon

26e plaats voor Loran Faber in Aragon

Progressie zonder beloning, dat is misschien wel de beste omschrijving voor Loran Faber en het Dutch Racing Team na afloop van het voorlaatste FIM CEV Repsol wedstrijdweekend van het seizoen op het Motorland Aragon Circuit. De 14-jarige Staphorster kende zaterdag namelijk een degelijke kwalificatie en zondag een acceptabele race, beide onderdelen werden echter niet beloond met een goede klassering.

Slechts twee weken nadat het Red Bull MotoGP Rookies Cup seizoen afgesloten werd in Aragon stond er voor Loran Faber alweer een reis naar hetzelfde Spaanse circuit op de planning. Dit keer om samen met het Dutch Racing Team op het nabij de stad Alcaniz gelegen circuit deel te nemen aan de voorlaatste ronde van het FIM CEV Repsol.
Nadat er donderdag en vrijdag een aantal vrije trainingen op het programma stonden werden er zaterdag twee kwalificaties verreden en stond er zondag één FIM Junior Moto3 World Championship wedstrijd op het programma.

De trainingen
Na donderdag en vrijdag al goede rondetijden op de klok te hebben gezet tijdens de vrije trainingen werd er zaterdag vol goede moed begonnen aan de kwalificaties. Al meteen tijdens de eerste kwalificatie wist de jonge Staphorster een snelste tijd op de klok te zetten van 2:00.737, een rondetijd waar hij na afloop zeker niet ontevreden mee was en een tijd die opnieuw flink sneller was dan zijn snelste tijd uit de vrije trainingen. Zaterdagmiddag tijdens de tweede kwalificatie werd er opnieuw een tijd op de klok gezet onder de 2’01 grens, een tijd die echter niet sneller was dan de eerder op de dag gereden rondetijd. Hierdoor werd de drieëndertigste startplaats veiliggesteld. Ondanks dat Faber vooraf getekend zou hebben voor een rondetijd van onder de 2’01, baalde de jonge Staphorster toch van zijn startpositie. Om een beeld te schetsen, zijn snelste rondetijd was slechts iets meer dan twee seconden langzamer dan de poletijd van Dennis Foggia. De Italiaan zou met deze poletijd gewoon de tweede startpositie hebben veroverd tijdens de Moto3 race van de onlangs verreden Spaanse GP op hetzelfde Aragon circuit. Faber zelf zou met zijn kwalificatietijd zich met gemak gekwalificeerd hebben voor deze grand prix!

KNMV-coach Leon Bovee, de begeleider van Faber tijdens de FIM Moto3 Junior World Championship wedstrijden had er na afloop echter wel een verklaring voor:
“Het vreemde is dat we best wel tevreden zijn over de prestaties van Loran gedurende de kwalificatie al laat zijn startpositie dat zeker niet zien. Loran heeft deze rondetijden allemaal zelfstandig gereden, dat is knap en wat daarnaast ook knap is dat hij constant was en niet één enkel rondje snel was. Het probleem vandaag was echter dat de rest van het veld allemaal een groepje op zocht, heel slim gebruikt maakte van een slipstream op het lange rechte stuk en daardoor één enkel snel rondje wisten te klokken. Op een circuit als Aragon kan je dat zomaar bijna een seconde tijdwinst opleveren. Dit vindt Loran lastig, dat spelletje heeft hij simpelweg nog onvoldoende onder de knie en daar zullen we nog aan moeten werken.”

De wedstrijd
Zondagmiddag om 13:30 uur gingen de lichten op groen voor de vijftien ronden tellende wedstrijd. Natuurlijk wist Faber van tevoren dat alles mee moest zitten om vanaf de drieëndertigste plaats op de grid bij de eerste vijftien, en daarmee in de zo felbegeerde punten, te finishen. Een goede start en een sterke paar eerste ronden waren daarvoor een must. Nadat de lichten op groen sprongen bleek er van een goede start geen sprake te zijn, sterker nog na de eerste ronde had Faber vijf plaatsen prijs moeten geven en kwam hij slechts als achtendertigste door. Ondanks deze tegenvaller ging Faber niet bij de pakken neerzitten, hervond hij zichzelf en baande hij zich met opnieuw goede en snelle rondetijden een weg door het veld naar voren. Na een sterke beginfase kwam de Dutch Racing Team coureur vervolgens in een groep te rijden die streed voor de eenentwintigste plaats in de wedstrijd. Hier stopte echter ook zijn opmars, in de slotfase van de wedstrijd kon er op de zesentwintigste positie geen vuist meer worden gemaakt tegen de vier voor hem rijdende coureurs in de groep met als gevolg dat er in deze wedstrijd genoegen moest worden genomen met de zesentwintigste positie.

Al met al een weekend waarin Faber zeker op een aantal gebieden opnieuw flink progressie heeft weten te boeken, aanzienlijk sterker voor de dag kwam dan tijdens het finale Red Bull MotoGP Rookies Cup weekend op hetzelfde circuit, maar waar er ook nog zeker een aantal verbeterpunten zijn waaraan gewerkt zal moeten worden om in dit sterk bezette kampioenschap een vuist te kunnen maken.

RBR selectiedagen
Van 16 t/m 19 oktober houdt de Red Bull Rookies organisatie nieuwe selectiedagen voor de Rookies cup 2018. Na deze selectiedagen zal Loran ook te horen krijgen of zijn startplaats bij de Rookies cup voor volgend seizoen vaststaat. We zullen u vanzelfsprekend meteen op de hoogte brengen zodra hier nieuws over te melden is.

Foto: racesport.nl