Seizoen FIM Junior WK Moto3 afgerond voor Loran Faber

Afgelopen weekend reed Loran Faber uit Staphorst zijn laatste wedstrijd van het seizoen 2017 in het zogeheten FIM  Junior WK Moto3 op het Circuit Ricardo Tormo nabij het Spaanse Valencia. Een debuutseizoen waarin er veel geleerd werd, met name hoe keihard de wereld der motorracerij op dit niveau is.

Tijdens elke race van het voorbije seizoen moest Faber op nul beginnen. Na soms lastige trainingen volgden nog lastiger races. Races die hij helaas meestal buiten de punten eindigde. Toch werden er in zijn eerste jaar enkele punten gehaald, voor zijn team de eerste in anderhalf jaar tijd. Dit Dutch Racing Team gunt Faber de tijd om te rijpen want men weet hoe hoog het niveau in dit voorportaal van de Grand Prix is maar dat wil niet zeggen dat er niet zomaar wat meegereden wordt. Er wordt wel degelijk het nodige van Loran gevraagd bijvoorbeeld natuurlijk 100% inzet en motivatie. er is begeleiding van KNMV bondstrainers en, zoals afgelopen weekend, zelfs de nodige tips van de enige vaste Nederlandse GP coureur Bo Bendsneyder die vanwege een test na dit weekend toch op het circuit aanwezig was.

De trainingen

De twee kwalificatie trainingen die zaterdag werden verreden brachten Loran en het team niet het gewenste resultaat waarop vooraf op gehoopt werd en realistisch was. De coureur uit Staphorst wist zich als tweeënveertigste en op het nippertje rechtstreeks te kwalificeren voor de te verrijden wedstrijden.
Tijdens de finalewedstrijden van het CEV Repsol staan er de afgelopen jaren steevast een groot aantal extra deelnemers op de startlijsten. Zo ook dit weekend in Valencia waar in de Moto3 klasse zich maar liefst 53 coureurs aangemeld hadden. Dit grote aantal hield in dat de kwalificaties zaterdag verdeeld over twee groepen verreden werd.

Tijdens de kwalificaties konden zich de 42 snelste coureurs zich rechtstreeks plaatsen voor de twee zondag te verrijden Moto3 races. Vervolgens stond er zaterdagmiddag om 17:10 uur een sprintrace op het programma voor de overige niet gekwalificeerden. De eerste twee coureurs in deze wedstrijd over negen ronden konden zich vervolgens alsnog plaatsen voor de zondag te verrijden races.

Zaterdagochtend tijdens de eerste kwalificatie noteerde Faber een snelste rondetijd van 1’41.515, een tijd die goed was voor de twintigste rondetijd in de B-groep. Hier werd het voor de Dutch Racing coureur pijnlijk duidelijk dat dit kantje boord zou worden, het duidelijk niet goed genoeg was en er tijdens de tweede kwalificatie een schepje bovenop zou moeten om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de race.
Gedurende de tweede kwalificatie leek het er lange tijd op dat deze verbetering er niet in zou zitten, echter tijdens de allerlaatste ronde perste de 14-jarige Staphorster er nog een iets snellere ronde uit. Uiteindelijk werd de tweede kwalificatie afgesloten met een snelste ronde van 1’41.485, een tijd die goed bleek voor de negentiende rondetijd in de sessie en een eenentwintigste positie op de samengestelde lijst.

Na het samenvoegen van beide groepen bleek deze verbetering in de laatste ronde precies genoeg voor de tweeënveertigste en laatste plaats om voor rechtstreekse plaatsing in aanmerking te komen.
Ter verduidelijking; Loran had eerder dit jaar tijdens een eerdere race op het Ricardo Tormo circuit een snelste ronde van 1’42’619 laten noteren en was toen daarmee 35e geplaatst voor de race. Hij wist nu dus in dit finale weekend ruim een seconde van zijn persoonlijke best-tijd af te halen en stond daarmee maar nipt geklasseerd. Temeer een teken van het niveau in deze sterke klasse en de grote noodzaak om hierin mee te gaan.

De wedstrijden

Doordat Faber helemaal achteraan stond op het enorme startveld was de opgave tot een redelijke klassering te komen vooraf al gigantisch zoniet haast onmogelijk. Loran kende zondag twee bijna vergelijkbare races op het Ricardo Tormo circuit. Zowel in de eerste als ook in de tweede wedstrijd maakte de Dutch Racing coureur het zichzelf extra moeilijk door een mindere start en een aantal zwakke eerste ronden te beleven.

Gedurende de races kwam de jonge Staphorster echter wel steeds beter in zijn ritme om zich vervolgens in het tweede deel van de wedstrijden te herpakken en een aantal posities goed te maken. Met deze opmars wist Faber er uiteindelijk een 21e plaats (in de eerste tot 12 ronden ingekorte race) en een 24e plaats (tweede race) uit te slepen.
Vooraf niet het gewenste resultaat voor het team, men had op iets meer vooruitgang gehoopt. Een paar tienden snellere trainingstijd had er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de coureur zomaar tien plaatsen verder naar voren op het startveld had gestaan. Dit gecombineerd met een paar goede starts had ervoor kunnen zorgen dat er misschien een paar puntjes in deze laatste races behaald hadden kunnen worden.

Helaas moet hiervoor nu gewacht worden tot volgend jaar wanneer het Dutch racing team samen met Loran aan een nieuw hoofdstuk begint. Een hoofdstuk waarin, zoals bekend, geen Red Bull Rookies cup meer voorkomt. Alle focus kan dan op het nieuwe seizoen FIM Junior WK Moto3 gelegd worden.

Bron: Racesport.nl