Martin wint Moto3 race in Valencia, Bendsneyder twaalfde

Martin wint Moto3 race in Valencia, Bendsneyder twaalfde

De laatste Moto3 race van het seizoen op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia is zondagochtend gewonnen door Jorge Martin. De Spanjaard behaalde zijn eerste overwinning van zijn carrière voor Joan Mir en Marcos Ramirez. Bo Bendsneyder knokte zich in zijn laatste race in de Moto3 klasse naar een zwaar bevochten twaalfde plaats. 

Polesitter Jorge Martin kende een zeer goede start en ging aan de leiding bij het ingaan van de eerste bocht. Gabriel Rodrigo kwam vanaf een derde startplaats achter Martin en Joan Mir nam vanaf zijn tweede startplaats de derde plaats in handen. Bo Bendsneyder kwam minder goed van zijn plaats en verloor drie plaatsen. Livio Loi moest achteraan sluiten aangezien de Belg door gevaarlijk rijgedrag in de kwalificatie vanuit pit lane moest starten.

In de tweede ronde leek het erop dat de voorste drie rijders een klein gaatje konden slaan naar Bastianini op de vierde plaats. Achter de Italiaan waren het Ayumu Sasaki, Fabio di Giannantonio, Juanfran Guevara, Marcos Ramirez en Aron Canet. Bo Bendsneyder verloor nog een plaats en reed op de veertiende plaats.

In de derde ronde sloeg het noodlot toe voor Rodrigo doordat de Argentijn ten val kwam door middel van een high-sider. Mir reed kort achter de KTM-coureur en moest daardoor uitwijken naar de grindbak waardoor de kampioen terugviel naar de negentiende plaats. Voor Martin betekende dit dat het gat naar de tweede man, Guevara, maar liefst twee seconden werd.

Na vijf ronden was het dus Martin aan de leiding met een marge van drie seconden. Het gevecht om de tweede plaats werd uitgevochten door Bastianini, Ramirez, Di Giannantonio, Guevara en Sasaki.

Een ronde later was er een hevige crash te zien op het rechte stuk. Di Giannantonio kwam uit de slipstream van Ramirez maar de voorband van de Italiaan maakte contact met het achterwiel van de Spanjaard waardoor Di Giannantonio op hoge snelheid ten val kwam. Wonderbaarlijk genoeg raakte niemand zijn Honda of hemzelf en bleef hij ongedeerd.

Onbedreigd aan de leiding was het nog altijd Martin. Bastianini en Ramirez op de tweede en derde plaats voerde de daaropvolgende groep aan maar werden hevig onder vuur gelegd door Guevara, een zeer indrukwekkende wild-card Dennis Foggia, Canet, Sasaki, Fenati en Suzuki. Een andere wild-card, Kazuki Masaki, was onderweg op een zeer verdienstelijke tiende plaats. Mir die een uitstap naar de grindbak had gemaakt was inmiddels al weer opgeklommen naar de elfde plaats. Bendsneyder leek het moeilijk te hebben en was onderweg op de dertiende plaats.

Halverwege reed Martin nog steeds zonder problemen aan kop, en was het de wild-card Foggia die naar de tweede plaats kwam. De Italiaan die dit seizoen het FIM CEV Repsol Junior World Championship wist te winnen en lid is van de VR46 Academy leek niet onder te hoeven doen voor de vaste deelnemers in het Moto3 wereldkampioenschap.

Met tien ronden te gaan was Mir doorgestoten naar de tiende plaats en had aansluiting met de groep die in gevecht was voor de tweede plaats. De Spanjaard leek veel sneller te zijn dan zijn collega’s in die groep aangezien hij zonder problemen binnen twee bochten twee plaatsen wist te winnen en de achtste plaats in handen nam.

Met zes ronden te gaan lag Martin nog steeds zonder problemen aan kop met een marge van ruim zes seconden naar de groep in de strijd om de tweede plaats. Mir wist dankzij een fenomenale inhaalactie van de vijfde plaats meteen door te stoten naar de derde plaats en niet veel later ook naar de tweede plaats. Achter hem waren het Ramirez, Bastianini en Foggia die koste wat kost de wereldkampioen bij probeerden te blijven. Bendsneyder was inmiddels voorbijgegaan aan Sasaki en had de twaalfde plaats in handen.

In de slotfase maakte Martin geen fouten meer en leek zonder problemen af te stevenen op de overwinning. In de strijd om de tweede plaats kon Mir geen gat slaan maar leek wel de sterkste. Achter de Spanjaard was er echter nog wel een felle strijd om de laatste podiumplaats.

Martin bleef foutloos en behaalde zo zijn eerste overwinning van zijn carrière. Mir werd in de laatste ronde nog hevig onder druk gezet door Ramirez maar wist zijn landgenoot achter zich te houden waardoor de kampioen de tweede plaats pakte en daarmee het puntenrecord en zijn landgenoot voor de tweede keer dit seizoen met een derde plaats naar het podium mocht. Fenati behaalde de vierde plaats voor Bastianini en Foggia, verder waren het Guevara, McPhee, Canet en Masaki in de top tien. Bendsneyder wist uiteindelijk de twaalfde plaats te behalen in zijn laatste Moto3 wedstrijd.