Van der Mark schrijft geschiedenis met dubbele overwinning in de World Superbike

Michael van der Mark heeft op Donington Park geschiedenis geschreven door als eerste Nederlander een World Superbike wedstrijd te winnen. De Nederlander deed dit in een zeer sterk gereden eerste race op zaterdag. Van der Mark wist dit kunststukje in de tweede manche nog eens te herhalen, zodat de Rotterdammer met een historische dubbele overwinning huiswaarts keerde.

In het weekend 25 t/m 27 mei werd de zesde ronde van het World Superbike kampioenschap op Donington Park verreden. Michael van der Mark scoorde in de eerste tien wedstrijden van het seizoen drie podiumplaatsen, waaronder twee in zijn thuisevenement op het TT Circuit Assen. Op de hoogste trede van het podium stond de Yamaha-rijder voorafgaand aan de Britse ronde van de World Superbike nog nooit.

Van der Mark moest starten vanaf een zesde startplaats in de eerste race, maar meldde zich al snel vooraan het veld. In het tweede deel van de race wist hij Kawasaki-coureurs Jonathan Rea en Tom Sykes van zich af te schudden en werd zo de allereerste Nederlander ooit die een World Superbike wedstrijd op zijn naam wist te schrijven.

De tweede race van de 25-jarige Rotterdammer was misschien nog wel indrukwekkender. Vanaf een negende startpositie knalde Van der Mark naar voren en was in de slotfase opnieuw te sterk voor al zijn concurrenten, waardoor hij niet één maar twee races wist te winnen op Donington Park. Door deze historische dubbel staat Van der Mark nu op een derde plaats in het wereldkampioenschap.

Van der Mark reed in zijn jonge jaren drie seizoenen voor het Dutch Racing Team. Van 2007 t/m 2009 wist hij tweemaal de Nederlandse titel te veroveren in de 125. Vanuit het Dutch Racing Tem wist Van der Mark in 2010 de overstap te maken naar de Grand Prix, net als later ook Bryan Schouten en Bo Bendsneyder vanuit het Dutch Racing Team wisten door te stromen naar het wereldkampioenschap.