Dutch Racing Academy start uniek begeleidingstraject in Nederlandse wegracesport

Dutch Racing Academy start uniek begeleidingstraject in Nederlandse wegracesport

Met trots kunnen we een uniek project in de Nederlandse wegrace presenteren! Er wordt een gestructureerde jeugdopleiding opgezet onder de naam Dutch Racing Academy. Het betreft een samenwerkingsverband tussen het Dutch Racing Team en RACE-KIDS. Het doel van de Dutch Racing Academy is om Nederlandse wegracetalenten op te leiden en te voorzien van een lifetime begeleidingstraject.

De tijd van Nederlandse overwinningen in de 500cc, nu MotoGP, liggen al verder achter ons. Er komen nog zeker talenten door, denk aan Michael van der Mark en Bo Bendsneyder maar het is zichtbaar dat de Nederlandse wegracesport het steeds moeilijker krijgt. Er rijden bijvoorbeeld geen Nederlanders meer in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, de opstapklasse voor de Grand Prix.

Vanuit de hele wereld worden er, onder andere door MotoGP en World Superbike organisator DORNA, projecten opgestart zoals de Asia Talent Cup, European Talent Cup en de VR46 Academy om talenten al van jongs af aan te begeleiden richting het wereldkampioenschap.

In de Nederlandse wegrace ontbreekt het momenteel aan een gezamenlijke gestructureerde werkwijze. Er bestaan verschillende opleidingsklassen die allen goed werk leveren, maar voornamelijk op het gebied van wedstrijden. Buiten de raceweekenden om zijn coureurs grotendeels op zichzelf of de ouders aangewezen. Kortom er is behoefte aan een structuur in de jeugdopleiding van de wegrace in Nederland.

Om dit te bewerkstelligen hebben een aantal ervaren mensen uit de motorsport de handen ineen geslagen, met als initiatiefnemers Hans van den Oever van het Dutch Racing Team en Henk Schotman van RACE-KIDS. Bij RACE-KIDS kan je vanaf zes jaar al leren racen en zorgt al vijf jaar voor de breedte aan de onderkant. De Dutch Racing Academy biedt de talenten die hieruit voortkomen een goede doorstroommogelijkheid. Door dit opleidingstraject te volgen stappen de coureurs vervolgens met een hoger basisniveau in bij het Dutch Racing Team.  Het Dutch Racing Team biedt rijders al ruim tien jaar een podium om de laatste stap te maken naar het wereldkampioenschap. Michael van der Mark, Bryan Schouten en Bo Bendsneyder zijn daar prachtige voorbeelden van.

Op basis van selectie zullen enkele talenten een structurele en professionele begeleiding geboden worden in alle facetten in en rond de motorsport. Naast de race-vaardigheden is er aandacht voor mentaliteit, fysieke training en voeding en kunnen zij hulp verwachten bij het verkennen van financiële mogelijkheden en schoolprestaties. Voor het seizoen 2019 zal hiervoor eind 2018 een selectie event plaatsvinden. Tevens is er het streven om in dat seizoen ook een eigen team in te zetten in het World Supersport 300 kampioenschap.

In 2018 start de Dutch Racing Academy wel al met de uitwerking van het plan door met Kas Beekmans en Loran Faber een uitgekiend trainingsprogramma te doorlopen zowel op als naast het circuit. Aan het eind van het seizoen zal er dan een selectie evenement plaatsvinden waarbij er rijders geselecteerd worden die als Academy Rider gaan acteren in het seizoen 2019.