Dutch TT 2018 levert een zinderende MotoGP race op

Naast prachtig weer, kregen de 105.000 toeschouwers van de Dutch TT ook prachtige races voorgeschoteld. Het klapstuk in Assen was de MotoGP, waarbij een kopgroep van acht rijders lang bij elkaar bleef. Bo Bendsneyder reed een sterke Moto2 wedstrijd, die helaas door een penalty niet werd beloond met punten.

Tijdens de MotoGP-trainingen op het TT Circuit Assen waren de verschillen al klein, maar tijdens de wedstrijd was het helemaal sensationeel spannend. Een kopgroep van acht rijders bleef elkaar maar inhalen en bleef tot in de slotfase bij elkaar. Marc Marquez bleek uiteindelijk het sterkste voor de verrassende Alex Rins en Maverick Vinales.

In de Moto2-klasse rijdt onze enige vaste Nederlandse Grand Prix rijder en oud Dutch Racing Team coureur Bo Bendsneyder. De Rotterdammer kende een pittige start van zijn debuutjaar in de Moto2, maar in Assen legde hij een sterke race op het asfalt. Na een aantal mooie inhaalacties kwam hij voor de eerste keer binnen de punten (P14) over de finish. Bendsneyder had tijdens de race een keer GT-bocht afgesneden, waardoor hij een penalty kreeg van 1.4 seconde. Dit zorgde ervoor dat Bendnseyder zakte naar de zeventiende plaats.

Francesco Bagnaia werd de winnaar in de Moto2-race en de Spanjaard Jorge Martin won de spannende Moto3-wedstrijd. Ryan van de Lagemaat startte met een wildcard in Assen. Van de Lagemaat komt normaal gesproken uit in het Junior-WK Moto3, waar ook het Dutch Racing Team met Loran Faber in uitkomt. In de komende jaren hoopt de Dutch Racing Academy een bijdrage te kunnen leveren dat er meer Nederlanders aan de start staan tijdens de Dutch TT.

Fotografie: Henk Teerink